szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jöhet a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ, és a meghatározott árengedmény.

Ahogy a hvg.hu is megírta, az Országgyűlés elfogadta az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot, amely többek között Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) portfólióját bővíti a tanár-, tanító- és óvóképzéssel, valamint az azokhoz kapcsolódó továbbképzéssel.

A módosítás emellett megteremti a jogszabályi feltételeit annak, hogy az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeumba integrálódva, Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működjön tovább.

Hozzá kell tenni, a kormány nem várta meg, hogy az Országgyűlés döntsön, már április 2-án megjelent egy kormányhatározat, amely „a kulturális intézményrendszer fejlesztésének, valamint a kulturális feladatellátás kiemelkedő színvonalon történő teljesítésének érdekére” hivatkozva egyetértett az összevonással és átnevezéssel.

A kormány nem várja meg a törvényt a múzeumösszevonással

Az országgyűlés csak a jövő héten szavaz, de a kormány máris létrehozta a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központot.

A törvénymódosítás elfogadásával ugyancsak bevezetik a kötött könyvárrendszert, amely lehetővé teszi, hogy a kiadók egy éven át meghatározott, maximum tízszázalékos árengedmény mellett értékesíthessék a könyveiket. Ezt az új szabályozást már a döntés előtt is többen is bírálták a szakmában, az érdekképviselet például azt kifogásolja, hogy nem történt megfelelő egyeztetés.

A vásárlókat és a kisebb kiadókat sújtaná, ha a kormány terve szerint tiltanák meg kedvezményesen árulni a könyveket

Az új szabályozás a nagyobb könyvesbolt-hálózatoknak – mint például a Libri és a Líra – és azok webshopjainak kedvezhet, miközben sértené a kis és közepes kiadók érdekeit, no meg a vásárlókét, akiket nem csábíthatnak majd akciós árú új könyvekkel. A kiadók és terjesztők érdekképviselete hiányolja a megfelelő szakmai egyeztetést, és a törvényjavaslat visszavonását kéri.