A Jászai Mari-díjas színésznő Amerikába költözött: óvónő lett, rendező férje ételt szállított ki

Bognár Gyöngyvér és Szász János azután döntött a kivándorlás mellett, hogy a rendőrség házkutatást tartott náluk.

Bognár Gyöngyvér Amerikába költözött
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bognár Gyöngyvér Jászai Mari-díjas színésznő férjével, Szász János rendezővel kezdett új életet Amerikában. 

Bognár Gyöngyvér Amerikába költözött

A család négy évvel ezelőtt költözött Amerikába, miután Szász János rendezőnél a bangladesi sziámi ikrekről szóló dokumentumfilmjének megjelenése után a rendőrség házkutatást tartott. Fél évvel később feleségével és két fiával Washingtonba költözött egy szebb jövő és jobb élet reményében.

- Eredetileg takarítani jelentkeztem. Fel sem merült bennem, hogy óvónőként teljes állást kaphatok. Nincs is meg a képesítésem, és nem is beszélek jól angolul. De a gyerekeket egyáltalán nem zavarja, szívesen elmagyarázzák, és rendkívül befogadók - idézi a Blikk Bognár Gyöngyvér Magyar Narancsnak adott interjúját.

 A Jászai Mari-díjas színésznő elmondta, a kezdetekben sokan azt tanácsolták neki, hogy ne hagyja el a szakmáját a mögötte álló, harmincéves tapasztalattal, de ő mégis úgy döntött, hogy teljesen más irányban helyezkedik el. Mint elmondta, ezt a döntést elsősorban a családja miatt hozta meg, hiszen óvónőként az estéket és az ünnepeket is velük töltheti, míg színésznőként ez nem adatott meg.

Az ügyvédje azt tanácsolta neki, ne beszéljen részletekben arról, miért hagyták el az országot, annyit mégis elárult, hogy a rendőrség 2021. február 5-én, egy névtelen feljelentésre hivatkozva kereste fel őket, amit egy legalább kétéves eljárás követett. Szász Jánostól a filmtámogatást is elvették, így rendezőként nem dolgozhatott tovább. 

- Nehéz volt látni, amit otthon hagytunk, ahol én nem lehetek. (...) Jöttek látogatóba a barátok, rokonok, és mi egy kicsit mindig belehaltunk, amikor elmentek, mert nem tudtuk, mikor jönnek legközelebb, de később rájöttünk, hogy nem kell belehalni, megtanultuk az időt kezelni - mondta a színésznő, akit 2017-es mellrákdiagnózisa élete átértékelésére késztetett. 

- Az Egyesült Államok nem a hazám. Magyarország gyökereket adott, Amerika szárnyakat, és ez az ország imádja a tehetségeket. A kisebbik fiam egy szót sem beszélt angolul, de szeptember óta jár az iskolai könyvtárba, kivesz könyveket, amire felfigyeltek, ezért a laptopjára feltöltöttek olyan dogokat, ami érdekelheti. Egyből felfigyelnek arra, aki valamiben jobb, és azt támogatják - mondta Bognár Gyöngyvér.

Az is kiderült, hogy férje, Szász János eleinte ételkiszállításból kereste kenyerét, később viszont nagy lehetőséget kapott, rendezőként dolgozhatott az Angyalok Amerikában című darabban, melyet később 12 kategóriában jelöltek egy releváns szakmai díjra. 

Ő Szinetár Dóra testvére: Gábor Thaiföldre költözött, miután kirúgták a tévéből

Szinetár Dóra testvérét 2011-ben bocsátották el az MTVA-tól, hiába volt nagy tévés múltja, felszámolta az életét Magyarországon.

Elolvasom

Cover-fotó: MTI/Ujvári Sándor

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük